Markkinakatsaus 10. / 2018: Korko- ja kauppasotahuolet heiluttelevat markkinoita | Front

Markkinakatsaus 10. / 2018: Korko- ja kauppasotahuolet heiluttelevat markkinoita

24.10.2018

Markkinoilla ennustetaan globaalia taantumaa vuodelle 2020. Liikkeellä on kaksi murhamiestä; kauppasota ja USA:n nouseva korkotaso, joten odotukset eivät tunnu täysin turhilta. Riskit ovat selvästi kohonneet ja viime aikoina meno osakemarkkinoilla on käynyt pomppuisemmaksi.

USA:n korkojen noususta ja kauppasodan kiihtymisestä huolimatta taloustilanne on kuitenkin säilynyt hyvänä ja alkanut Q3-tulosjulkistuskausi ollut vahva. Markkinoiden pelot eivät näin ollen kohdistu tähän hetkeen tai edes lähikuukausiin, vaan pidemmälle ensi vuoden talous- ja yritysten tuloskasvunäkymiin.

Euroalueella korot säilyvät vielä pitkään alhaisina ja korkoero USA:han kasvaa entisestään. Talous kasvaa tällä hetkellä kaikissa euroaluuen maissa. Meillä haasteet ovat korostuneesti poliittisluontoisia; Italian uusi hallitus on lipsumassa julkisen talouden vakaustavoitteista, Brexit-neuvotteluissa ratkaisua ei ole löytynyt ja kauppasota iskee välillisesti myös eurooppalaisiin yrityksiin. Erityisesti jälkimäisin tekijä on painanut Euroopan osakemarkkinoita.

Odotamme USA:n talous- ja tulossyklin menettävän nostettaan. Tämän ohella koko maailmantalouden näkymät ovat muuttuneet epävarmemmiksi, joskaan globaalilta taloudelta ei näkemyksemme mukaan ole vielä putoamassa pohja pois. Kasvaneiden riskien takia olemme kuitenkin vähentäneet osakepainoa sijoitussalkuissamme, leikanneet riskisempien korkosegmenttien painoa ja lisänneet käteisen määrää.

Ladda ner PDF