Kun kriisi lyö koviten, on aika aloittaa osakeostot | Front

Kun kriisi lyö koviten, on aika aloittaa osakeostot

19.03.2020

SARS-CoV-2 -viruksen aiheuttama koronaepidemia ja taudin (COVID-19) nopea leviäminen ympäri maailmaa on saanut ihmiset eristäytymään koteihinsa, tuotantolaitokset keskeyttämään tai supistamaan toimintojaan, koulut sulkemaan oviaan ja valtiot laittamaan rajojaan kiinni. Kiinassa, josta tauti lähti liikkeelle, tilanne näyttää viimeisimpien tietojen valossa olevan kohentumassa. Uusia tartuntatapauksia on enää muutamia kymmeniä päivässä. Tartuntojen määrä on kontrollissa myös useassa muussa Aasian maassa, kuten Etelä-Koreassa ja Singaporessa. Varsinkin Etelä-Korea on onnistunut hillitsemään taudin nopeaa leviämistä tehokkaasti. Leviämiskeskus on nyt Euroopassa. Ja USA:n odotetaan seuraavan Euroopan jälkiä.

Taudin aiheuttamilla yksilö- ja yhteisötason reaktioilla on mittavia taloudellisia vaikutuksia. Viime viikkoina sijoitusmarkkinoilla on arvuuteltu, kuinka vakavan ja pitkäaikaisen iskun korona tuo kansantalouksille ja yritysten toiminnalle ympäri maailmaa. Epävarmuus syntyvien vaurioiden mittakaavasta ja korjaavien toimenpiteiden tehosta on johtanut äärimmäisiin liikkeisiin niin osake- kuin korkomarkkinoillakin.

 

Osakemarkkinoilla nähty äärimmäisiä liikkeitä

Koronaepidemian leviäminen on näkynyt osakemarkkinoilla hintaheilahtelun kasvuna ja kurssien rajuna laskuna. Viimeisen kahden viikon aikana osakkeet ovat olleet aika ajoin vapaassa pudotuksessa ja pahimmat laskupäivät ovat olleet jopa kovempia kuin mitä nähtiin vuoden 2008 syksyllä Lehman Brothersin kaatuessa ja finanssikriisin ollessa pahimmillaan. Nyt nähtyä suurempia päivälaskuja pitää hakea vuoden 1987 lokakuulta. Tuolloin ”mustana maanantaina” 19.10., USA:n Dow Jones -indeksi romahti yhden päivän aikana lähes 22 %. Koronaepidemian yhteydessä maaliskuussa 2020 suurimmat laskupäivät ovat olleet USA:n ja Euroopan osakemarkkinoilla pääosin 10-12 % luokkaa. Viimeisen kuukauden aikana tiputus kokonaisuudessaan on kuitenkin ollut erittäin mittava. Helmikuun huipuista USA:n S&P500-indeksi on laskenut noin kuukaudessa 25 % samalla, kun Euroopassa Stoxx600-indeksi on tullut alas 36 % 18.3. mennessä. Saksan Dax-indeksi on romahtanut 38 % helmikuun huipuista. (Kuva 1 ja 2)

 

Kuva 1: VIX-volatiliteetti – markkinoiden heilunta vastaa tasoja, joita nähtiin viimeksi vuosien 2008-2009 finanssikriisin yhteydessä
Lähde: Macrobond

 

Kuva 2: Osakemarkkinoiden korjausliike on ollut nopea ja mittava – varsinkin Euroopassa lasku vastaa jo normaalin suhdannesyklisen laskun lukemia
Lähde: Macrobond

 

Osakemarkkinat ovat korjanneet alaspäin sen verran kuin usein normaaleissa suhdannesyklisten taloustaantumien yhteydessä on tapana. Tällä hetkellä tämä pätee varsinkin Eurooppaan. Markkinat hinnoittelevat siis jo taantumaa, mikä eittämättä tullaan näkemään. Itse asiassa on hyvin todennäköistä, että monessa Euroopan maassa talous on jo supistumassa hyvää vauhtia ja saman voidaan odottaa tapahtuvan viimeistään vuoden toisella neljänneksellä myös USA:ssa. Mikäli koronaepidemia väistyy kohtalaisen nopeasti ja pahin on nähty parin kuukauden sisällä, taloudellinen elpyminen ja yritysten tulosten toipuminen pääsee vauhtiin jo vuoden jälkipuoliskolla. Tällöin kyse on lyhytaikaisesta shokista. Yhtälailla on kuitenkin mahdollista, että tilanne pitkittyy, yrityksiä ajautuu sankoin joukoin konkurssiin valtioiden tukitoimista huolimatta ja työpaikkoja menetetään runsaasti. Tällöin epidemia ei pelkästään vaurioita kuluttajien luottamusta talouteen, vaan iskee suoraan tosiasiallisiin kulutusmahdollisuuksiin. Tässä tapauksessa talouden toipumisesta tulee pidempi prosessi ja se venyy vuoden 2021 puolelle. Tällä hetkellä markkinaosapuolilla, eikä sen puoleen kellään muullakaan, ole luotettavaa kuvaa siitä kumpi skenaarioista on mahdollisesti toteutumassa. Tämä nimenomainen seikka on johtanut markkinoiden tempoilevaan käyttäytymiseen ja kovaan kurssilaskuun.
(Kuva 3)

 

Kuva 3: Keskeisten markkinoiden P/E-arvostukset laskeneet reippaasti alle pitkän aikavälin keskiarvon – koronaepidemian riehuessa yritysten tulokset (E) kuitenkin vaarassa pettää
Lähde: Macrobond, Bloomberg

 

Jos panikoit, panikoi ensimmäisenä

Ovatko kurssit laskeneet tarpeeksi? Pitääkö nyt jo ostaa osakkeita, vai myydä, vai tehdä molempia yhtä aikaa? Pitääkö panikoida?

Varainhoitoalalla muutaman vuosikymmenen toimineena olen oppinut yhden asian – ja se varmaankin on se ainoa asia. Silloin, kun sijoittaja on määritellyt oman riskinsietokykynsä oikein, hänellä ei ole tarvetta panikoitua suuremmissakaan kurssilaskuissa. Osakemarkkinoiden luonteeseen kuuluu ajoittaiset laskujaksot. Näistä kuopista on kuitenkin joka kerta toivuttu – ainakin tähän mennessä. Riskitason ollessa oikea, nyt käsillä olevan tilanteen ei siis tulisi viedä sijoittajan yöunia. Paniikkiin on aihetta silloin, jos sijoittaja on ottanut runsaasti velkavipua, virittänyt riskitason tappiin ja laskumarkkinan yllättäessä sijoitusten vakuusarvot tulevat vastaan, jolloin sijoittaja ajautuu pakkomyynteihin kurssien ollessa pohjamudissa. Pitäisi siis panikoitua jo silloin, kun kurssit ovat korkealla ja kukaan muu ei vielä hätäile.

Mitä tulee ajoitukseen, niin nyt saattaa olla myöhäistä myydä, mutta mahdollisesti vielä liian aikaista ostaa. Markkinat hinnoittelevat tilannetta, jossa koronaepidemia vaurioittaa merkittävästi taloutta, aiheuttaa vähintäänkin lyhyen – parin vuosineljänneksen mittaisen – kokonaistuotannon supistumisen USA:ssa ja laajassa osassa Eurooppaa. Pitkää ja syvää taantumaa markkinat eivät välttämättä ole vielä hinnoitelleet. Mikäli tällainen on toteutumassa, olisi osakekursseilla vielä varaa tulla alas. Näkymä tulevaan on heikko, joten on hyvin epäselvää millainen lopputulema meitä odottaa. Yksi asia on kuitenkin varmaa – kuten aina ennenkin, tämäkin kriisi tarjoaa inhimillisestä tragediastaan huolimatta sijoittajalle erinomaisia ostopaikkoja. Opportunistiselle pohjakalastelijalle voi nyt olla jo oiva ajankohta aloittaa osakeostot – erissä ja asteittain. Vaikka osakemarkkinoiden lasku ei olisikaan vielä ohi, uskomme, että markkinoiden pohjat ajoittuvat vähintäänkin seuraavan kuuden kuukauden jaksolle.

 

Vesa Engdahl, toimitusjohtaja
Front Varainhoito Oy