Markkinakatsaus 01. / 2019 – Talouteen liittyvä epävarmuus on kasvanut – osakkeet laskettu alipainoon | Front

Markkinakatsaus 01. / 2019 – Talouteen liittyvä epävarmuus on kasvanut – osakkeet laskettu alipainoon

08.01.2019

Viime kuukausina osakemarkkinoilla nähdyn laskun taustalla on todellisia poliittisia ja maailmantalouteen liittyviä huolia. Jos nämä huolet syvenevät ja realisoituvat täysimääräisesti, turbulenssi osakemarkkinoilla uhkaa jatkua alkaneena vuonna.

Sijoittajia harmittaa erityisesti: 1) uhka kauppasodan laajentumisesta ja syvenemisestä, 2) Fedin rahapolitiikan kiristäminen – korkotason nousu ja korkokäyrän tasoittuminen USA:ssa, 3) talouden kasvumomentumin laantuminen globaalisti, 4) yritysten tuloskasvunäkymien heikkeneminen USA:ssa ja Euroopassa, 5) Italian velkakriisi ja 6) Brexit.

Kasvaneiden riskien takia olemme laskeneet osakkeet alipainoon salkuissamme. Olemme leikanneet erityisesti USA:n sekä teollisuuspainotteisten ja vientivetoisten Euroopan markkinoiden, kuten Suomen ja Saksan painoa. Euroopan markkinoista ylipainotamme edelleen Isoa-Britanniaa ja Sveitsiä. Toimialoista olemme keventäneet teknologiaa ja teollisuutta. Samalla olemme kasvattaneet terveydenhuoltosektorin painoa. Kehittyvät markkinat jatkavat osakeallokaatiossamme vahvassa alipainossa.

Korkosijoituksissa yrityslainat tuskin tarjoavat tänä vuonna turvasatamaa Euroopassa taikka USA:ssa. Yrityslainojen riskilisät, varsinkin korkean riskin lainojen osalta, ovat kohonneet viime kuukausina ja luottospreadit voivat edelleen levitä merkittävästi. Tämän takia olemme leikanneet riskisten yrityslainojen painoa salkuissamme, joskin nämä lainat ovat edelleen ylipainossa. Euromääräiset valtionlainat pidämme edelleen vahvassa alipainossa. Käteisen olemme nostaneet vahvaan ylipainoon.

Lataa PDF