Trumpin kauppapolitiikka – sarja mitä erikoisempia episodeja | Front

Trumpin kauppapolitiikka – sarja mitä erikoisempia episodeja

14.06.2019

Seuraava korkean tason kivi-paperi-sakset -kamppailu USA-Kiina-kauppasodan ratkaisemiseksi odotetaan käytävän kesäkuun lopun G20-huippukokouksen yhteydessä. G20-maiden johtajien on määrä tavata 28.-29.6. Japanissa Osakassa, jossa paikalla ovat myös presidentit Trump ja Xi.

 

Presidentti Donald Trump on esittänyt julkisesti ystävällismielisen kutsun kiinalaiselle kollegalleen Xi Jinpingille yhteisestä juttutuokiosta. Sovittelevaan ja keskinäistä luottamusta kohentavaan henkeen presidentti Trump on ilmoittanut kutsunaan, että mikäli presidentti Xi ei tapaa häntä G20-kokouksessa, USA langettaa uusia tullisanktioita Kiinalle.

Että semmoinen kutsu tällä kertaa. Keskustelua – mikäli presidentti Xi tähän nöyrtyy – käydäänkin takuulla keskinäisen kunnioituksen ja hyvän yhteistoiminnan ilmapiirissä. Itselleni tuli mieleen, että joskus vanhemmat uhkaavat olla antamatta lapselle jälkkärijäätelöä, jos hän ei syö ruokalautasellaan olevaa keitettyä kukkakaalia ja vetisiä leikkopapuja – tai edes maista niitä. Kiristystä, lahjontaa ja uhkailua – usein hyvin toimiva konsepti lasten kasvatuksessa, mutta mahtaako olla paras tapa rakentaa luottamuksellista ja tasavertaista suhdetta kahden suurvallan välillä. Tässä nimenomaisessa tapauksessa presidentti Xi ei välttämättä ole liiaksi otettu amerikkalaisen kollegansa kutsusta. Kiinan presidenttinä en itse tietäisi mitä sanoa. Mahtaisinko tulla hyvillä fiiliksillä moikkaamaan toisen suurvallan päämiestä. Epäilen, vaikka toisen suurvallan presidentti kehuisikin minua samalla ”uskomattomaksi kaveriksi ja hienoksi mieheksi, vahvaksi ja erittäin älykkääksi”.

Toivottavasti G20-kokous saadaan kuitenkin vietyä läpi hyvässä hengessä ja agendalla olevista keskeisistä aiheista – kuten talouskasvu ja eriarvoisuuden vähentäminen, ilmastonmuutos, muovijäte valtamerissä, digitalous ja ikääntyvien yhteiskuntien haasteet – saadaan aikaan rakentavaa keskustelua, joskaan USA-Kiina-kauppasodan liennytyksen osalta emme odota kokouksessa tapahtuvan merkittävää edistystä – taikka edistystä laisinkaan.

 

Tapaus Meksiko

Ensin USA neuvottelee Kanadan ja Meksikon kanssa Nafta-sopimuksen korvaavan uuden kauppasopimuksen, jota ei kutsuta uudeksi Nafta-sopimukseksi vaan sille annettiin nimeksi USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement). Presidentti Trumpin mukaan USMCA takaa USA:lle ratkaisevasti aiempaa paremmat kaupan ehdot kuin vanha Nafta-sopimus, joka presidentin arvion mukaan oli ”huonoin kauppasopimus ikinä”. Kansainvälisen kaupan asiantuntijat näkevät asian jokseenkin toisin ja katsovat, että perusteiltaan USMCA ei juurikaan eroa vanhasta Nafta-sopimuksesta.

Mene ja tiedä, mutta tuskin oli muste ehtinyt kuivua uudessa Pohjois-Amerikan kauppasopimuksessa, kun presidentti Trump ehätti uhkaamaan Meksikoa tullisanktioilla, mikäli Meksiko ei ryhdy suitsimaan riittävän ponnekkaasti maasta suuntautuvaa laittomien siirtolaisten virtaa USA:han. Presidentti Trumpin ilmoitus tuli touko-kesäkuun taitteessa, jonka myötä USA oli valmis asettamaan tullit jo 10.6. alkaen Meksikosta suuntautuvalle tuonnille ja kiristämään tullimaksuja asteittain aina 25 %:iin saakka lokakuun alkuun mennessä. Tämä olisi sotinut raskaasti tehtyä USMCA-sopimusta ja USA:n WTO-velvoitteita vastaan. Tullisanktioista olisi ollut merkittävää haittaa paitsi meksikolaisille yrityksille myös laajalle joukolle amerikkalaisia yrityksiä, joilla on tuotantoa Meksikossa tai joiden tuotanto on riippuvaista Meksikon tuonnista. Tällainen toimia-ala on esimerkiksi USA:n autoteollisuus.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla osakemarkkinoiden reaktiot USA:n Meksikon vastaisiin toimiin eivät olleet kaunista katsottavaa. Osapuolet saatiin kuitenkin vielä saman viikon jälkipuoliskolla Washingtoniin neuvottelupöydän ääreen ja viikon päätteeksi annettiin julkilausuma, jossa annettiin ymmärtää, että osapuolten välillä on saavutettu sopu ja tullisanktiot eivät toistaiseksi astu voimaan. Ja millainen sopu sitten saatiin aikaiseksi. Presidentti Trumpin mukaan Meksiko tulee ostamaan jatkossa huomattavasti enemmän maataloushyödykkeitä USA:sta ja Meksiko tekee toimia, joilla hillitään siirtolaisten tuloa USA:han. Näihin toimiin lukeutuu muun muassa se, että Meksiko tuo kansalliskaartinsa sotilaita eri puolille maata ja erityisesti etelärajalleen. Lisäksi Meksiko perustaa leirejä omalle alueelleen, joissa turvapaikkaa hakevat siirtolaiset voivat odottaa USA:n oikeuden päätöstä. Presidentti Trumpin mukaan ”kaikki ovat hyvin innoissaan uudesta sopimuksesta Meksikon kanssa”, vaikka tosiasiallisesti maiden välinen sopu siirtolaiskiistassa koostuu käytännössä jo aiemmin sovituista toimista. Ja mitä tulee maataloushyödykkeiden vientiin USA:sta Meksikoon. – No, aiheesta ei Meksikon mukaan edes keskusteltu, mutta maataloustuotteiden tuonti USA:sta lisääntynee luonnostaan uuden USMCA -sopimuksen myötä.

Joka tapauksessa sopu syntyi ja presidentti Trump sai säilytettyä kasvonsa. Tai ennemminkin hän pääsi hehkuttamaan sopimusta ja esiintymään jälleen suurena diilin tekijänä, vaikka Meksiko ei tarjonnutkaan sopimuksessa USA:lle juuri mitään uutta. Sopu kiistassa oli kuitenkin tärkeä saada aikaan, sillä presidentti Trumpin uhkailut Meksikon vastaisista tulleista kohtasivat erittäin laajaa vastustusta jopa hänen oman puolueensa riveissä. Myös osakemarkkinoilla hermoiltiin Trumpin kauppasodan laajenemista monelle rintamalle ja tullisanktioiden haitallisia vaikutuksia USA:n taloudelle. Ja kuten tiedetään, onnistumistaan presidenttinä Trump mittaa paljolti osakemarkkinoiden reaktioilla. Meksikon kanssa käydyn kädenväännön päättyessä osakekurssit rynnistivät välittömästi nousuun.

 

Sarja mitä erikoisempia episodeja

Presidentti Trumpin kauppapolitiikka on osoittautunut päättymättömäksi sarjaksi mitä erikoisempia episodeja, jotka ovat kerta toisensa jälkeen saaneet sijoittajat hämilleen. Välillä valkoisen talon toimien kohteena on ollut Kiina, toisinaan Eurooppa ja nyt viimeiseksi Meksiko. Tempoileva ja ennalta arvaamaton politiikka on aiheuttanut useaan otteeseen merkittäviä liikkeitä osake- korko- ja valuuttamarkkinoilla.

Presidentti Trumpin twiittauksilla ja muilla kannanotoilla on ollut tapana tulla täysin puskista. Niihin ei ole kyetty varautumaan markkinoilla millään tavalla. Sijoittajan elämästä tämä on tehnyt jokseenkin epämukavaa toimintaympäristön muuttuessa yhä vaikeammin hallittavaksi. Minulle on usein esitetty, että tämä varmaankin turhauttaa pankkiiria. – Ei turhauta.

Parin viime vuosikymmenen aikana pankkiirina olen kokenut työssäni vaihtelevia tilanteita. Turha tästä on turhautua – enemmänkin suhtaudun tapahtumiin suurella mielenkiinnolla ja totean ympäristön olevan uudella tapaa erikoinen. Markkinoiden polttopisteessä ja mielenkiinnon kohteena on USA:n lietsoma kauppasota ja lähes kaikki muu tuntuu olevan alisteista tälle taistolle. Markkinat fokusoivat korostuneesti tähän yhteen asiaan. Ajurina ei toimi yleinen talouskehitys, vaan se on matkustajan paikalla takapenkillä – ratin takana kuskina häärää talouspolitiikka, jota on turha lähteä ennustamaan tai ennakoimaan. Luotan kuitenkin, että jossain vaiheessa markkinoiden huomio kääntyy takaisin yritysten tuloksentekokykyyn, talouden perustekijöihin ja suhdannekierron vaiheeseen – josta jälkimmäisin tuntuu edenneen jo hyvin pitkälle oli meillä kauppasotaa tai ei. Tämä toivottavasti tekee sijoittajan elämästä ja pankkiirin työstä asteen verran yksinkertaisempaa ja ennalta arvattavampaa.