Q3-tuloskausi olosuhteisiin nähden lohdullinen | Front

Q3-tuloskausi olosuhteisiin nähden lohdullinen

18.11.2020

Vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuskausi alkaa olla paketissa. Kuten olettaa saattoi, pörssilistattujen yritysten tulokset laskivat edelleen Q3:lla vuotta aiemmasta. Lasku ei ollut kuitenkaan enää niin raakaa ja rajua kuin edellisellä neljänneksellä ja monin paikoin tuloskausi osoittautui paremmaksi kuin ennakkoon arvioitiin. Tämä on ollut lohdullinen uutinen osakemarkkinoille. Osakemarkkinoita on tukenut viime kuukausina myös luottamus siihen, että valtiot ja keskuspankit jatkavat tarvittavia elvytystoimia, joilla estetään talouksien vajoaminen syvään taantumaan koronakriisin keskellä. Lisäksi uutiset mahdollisesti tehokkaan rokotteen löytämisestä koronaan ja luottamus siihen, ettei meneillään oleva koronaepidemian toinen aalto johda kevättä vastaaviin talouden rajoitustoimiin, ovat lohduttaneet sijoittajien mieliä.

 

Q3(20)-tuloskausi ylittänyt odotukset 

Vuoden 2020 kolmannen neljänneksen tulosjulkistuskausi on edennyt pitkälle. Kuten arvata saattaa, molemmin puolin Atlanttia yritysten tuloskasvu on edelleen miinusmerkkistä. Sekä USA:ssa että Euroopassa yhtiöiden tulokset ovat pääsääntöisesti laskeneet vuotta aiemmasta, mutta pudotus on tasaantunut edellisestä neljänneksestä. Näyttääkin siltä, että vuoden toisen neljänneksen tuloslasku on jäämässä koronakriisin pahimmaksi tiputukseksi. Sijoittajille on ollut selvää, että koronaepidemian leviäminen ja talouksien sulkutoimet heijastuvat merkittävästi yritysten tuloksiin koko kuluvan vuoden. Vaikka Q2-tulosromahdus olikin raju, yritysten tuloksenteko ei silti laskenut niin paljoin kuin pahimmillaan keväällä pelättiin. Sama on toistumassa nyt Q3-tulosjulkistuskaudella – tulokset laskevat edelleen, mutta positiivisia yllätyksiä on ollut verrattain paljon ja alamäki on ollut ennakkoarvioita loivempi. Pörssilistattujen yritysten liiketulosten odotetaan supistuvan vielä vuoden viimeiselläkin neljänneksellä, mutta kääntyvän kasvuun vuoden 2021 alussa.

 

USA:ssa tulokset laskevat edelleen, mutta pahin takana

 USA:ssa S&P500-yhtiöiden Q3(20)-tuloksista 90 % on ulkona. Tulosennusteita laskettiin rivakassa tahdissa koronaepidemian iskiessä talouteen. Helmikuun lopun positiivista tuloskasvua povaavat ennusteet muuttuivat muutamassa viikossa maalis-huhtikuussa kaksinumeroisiksi miinusmerkkisiksi luvuiksi loppuvuoden 2020 osalta. Tällä hetkellä näyttää, että vielä muutama kuukausi sitten vuoden kolmannelle neljännekselle S&P500-yhtiöille povattu 14-15 %:n tuloslasku on toteutumassa astetta lievempänä. Tähän mennessä julkistettujen tulosten pohjalta laskua näyttäisi kertyvän 8-9 %. Raportoiduista tuloksista 84 % on tähän mennessä ylittänyt analyytikkoennusteet. Q3-tuloskasvu oli plussalla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna terveydenhuollossa, kulutushyödykkeissä, teknologiassa ja yleishyödyllisissä palveluissa – muilla toimialoilla tulokset supistuivat. 

Tulosjulkistuskauden aikana viimeisen runsaan kuukauden kuluessa vuoden 2020 viimeisen neljänneksen  ennusteita on laskettu hienoisesti, mutta ensi vuoden alkupuoliskon ennusteita on vastaavasti nostettu. Vuoden viimeisen neljänneksen tuloskasvuennusteita on leikattu noin 2,5 prosenttiyksikköä -10,8 %:iin. Samaan aikaan vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen tulosennusteet S&P500-yhtiöille ovat tulleet ylös neljällä prosenttiyksiköllä hieman yli 13 %:iin. Vuoden toisella neljänneksellä talouskasvun uskotaan pääsevän kunnolla käyntiin ja tulosten pomppaavan railakkaat 40 % vuotta aiemmasta. Vielä pari kuukautta sitten vuoden 2020 toisen neljänneksen kasvuennusteet olivat alle puolet tästä.

 

USA:ssa S&P500-yhtiöiden tuloslasku loivenemassa, käänne kasvuun odotettavissa vuonna 2021

 

Euroopassa odotuksissa raju tuloskäänne ensi vuoden alkupuoliskolla

 Euroopassa Q3(20)-tulosjulkistuskausi on edennyt melkein yhtä pitkälle kuin USA:ssa. Eurooppalaisten Bloomberg BE500-yhtiöiden tuloksista on julkistettu lähemmäs 90 %. USA:n tapaan tuloskasvu on kokonaisuudessaan ylittämässä kesän ja alkusyksyn aikana julkistetut ennusteet. Ennen tuloskauden alkua odotuksissa oli 25-30 %:n tulostiputus. Julkistettujen tulosten osalta BE500-yritysten liikevoitto on laskenut Q3:n aikana keskimäärin 22 % vuotta aiemmasta. Tuloskasvun osalta plussalle ovat ponnistamassa yleishyödylliset palvelut ja teknologia. Raportoineista yhtiöistä 46 %:lla tulos on ylittänyt analyytikkoennusteet. Samalla, kun tuloskasvu on vuoden kolmannen neljänneksen osalta muodostumassa odotuksia paremmaksi, ennusteita vuoden viimeiselle neljännekselle on tarkistettu alaspäin, mutta ensi vuoden alkupuoliskolle nostettu reippaasti. Vuoden viimeiselle neljännekselle ennusteissa on noin 40 %:n tulosten supistuminen vuotta aiemmasta. Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä tulosten odotetaan nousevan lähes neljänneksellä ja vuoden toisella neljänneksellä rivakat 170 % vuotta aiemmasta. Vahva käänne tuloskehityksessä edellyttää koronakriisin helpottamista.

 

Euroopassa tulostaantuma jatkuu – vahvaa käännettä parempaan povataan ensi vuoden keväälle

 

Suomessa tulosten odotetaan elpyvän ensi vuonna muun Euroopan tapaan

 Meillä Suomessa kaksi kolmannesta pörssilistatuista yhtiöistä on julkistanut Q3(20)-tuloksensa. Bloombergin keräämien tietojen mukaan tuloksensa julkistaneiden yhtiöiden osalta Q3-tulokset ovat käytännössä samalla tasolla kuin vuosi sitten. Tämä on huomattavasti ennustettua parempi lopputulema, sillä vielä syyskuussa Helsingin pörssiin povattiin 11 %:n tulospudotusta vuoden 2019 vastaavasta ajankohdasta. Vuoden 2020 jälkipuoliskolla Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden tulosten odotetaan edelleen laskevan, mutta kääntyvän tukevaan nousuun vuoden 2021 alussa.

 

 Helsingin pörssissä tuloskasvun odotetaan toipuvan muun Euroopan tapaan keväällä 2021

 

Tulosodotusten koheneminen laskee osakemarkkinoiden P/E-arvostuksia

 Osakemarkkinat ovat toipuneet nopeasti keväällä nähdystä koronaromahduksesta. Valtioiden ja keskuspankkien elvytystoimien ohella tähän on vaikuttanut odotettua parempi yritysten tuloskehitys ja makrotalousdatan kohentuminen. Euroopan keskeiset osakemarkkinat ovatkin enää kymmenkunta prosenttia alle helmikuussa nähdyn huipputason samalla, kun USA:ssa S&P500-indeksi on jo kohonnut helmikuun huippuja korkeammalle tasolle. Voimakkaan markkinaelpymisen ja samanaikaisen yritysten tulosten laskun seurauksena markkinoiden P/E-kertoimet ovat kohonneet reippaasti aivan viime aikoihin saakka. Keskeisillä länsimarkkinoilla osakekurssien nousu on tapahtunut arvostuskertoimien kohoamisen kustannuksella. Aivan viime aikoina tulosennusteiden vahvistuminen on tuonut arvostuskertoimia maltillisesti alas, mutta olemme edelleen tilanteessa, jossa länsimaisten osakemarkkinoiden hinnoittelua suhteessa yhtiöiden tekemiin tuloksiin nähden ei voida pitää edullisena.

 

Osakemarkkinat elpyneet vahvasti kevään koronashokin jälkeen

 

Tällä hetkellä USA:ssa S&P500-indeksin P/E-kerroin on rullaavilla 12kk:n tulosennusteilla 23 tuntumassa, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 16,5. Kerroin on näin ollen 40 % yli pitkän aikavälin keskiarvon. Euroopassa Stoxx600-yhtiöiden P/E-kerroin on myös venynyt ylöspäin ja ylittää muutamalla pykälällä pitkän aikavälin keskiarvon. Stoxx600-yhtiöiden P/E-arvostus on nykyisellään 19, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 15. Meillä Suomessa OMX Helsinki Capd-indeksin P/E-kerroin on rullaavilla 12kk:n tulosennusteilla 18, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 15,5. Arvostukset ovat mielestämme tätä nykyä sellaisella tasolla, että ne vaativat koronapandemian toisen aallon verrattain pikaista väistymistä, sulkutoimien purkamista, talouksien elpymistä ja yritysten pääsyä kiinni positiivisen tuloskasvun syrjään. Toivoa siis sopii, että ensi keväälle povattu länsimaisten pörssien tuloskasvun piristyminen on toteutuakseen.

 

12kk:n rullaavien tulosennusteiden kohentuminen tuonut arvostuskertoimia alas viimeisen parin kuukauden aikana – markkinat kuitenkin edelleen hintavia

 

Vesa Engdahl, päästrategi
Front