Markkinakatsaus Tammikuu – Erinomainen sijoitusvuosi 2019 takana – parhaimmillaan välttävä vuosi 2020 edessä | Front

Markkinakatsaus Tammikuu – Erinomainen sijoitusvuosi 2019 takana – parhaimmillaan välttävä vuosi 2020 edessä

16.01.2020

Maailman talouskasvu hidastui vuonna 2019 ollen noin 3 % samalla, kun kansainvälisen kaupan kasvu painui miinusmerkkiseksi USA ja Kiinan kauppasodan seurauksena. Markkinoiden konsensusennusteissa alkaneena vuonna talouskasvun odotetaan jatkuvan lähes samaa tahtia kuin viime vuonna ja globaalin kokonaistuotannon kohoavan 2,5-3 % vuotta aiemmasta. USA:n ja euroalueen kasvun ennustetaan edelleen hieman hidastuvan ja Kiinan kasvun pysyttelevän tasaisena 6 %:n tuntumassa. Kokonaisuudessaan kehittyvien talouksien kokonaistuotannon nousun
ennakoidaan kiihtyvän, mikä kannattelee koko globaalin talouden kasvua.

Vuotta 2019 leimasi USA-Kiina-kauppasodan syveneminen, huoli talous- ja yritysten tuloskasvun hidastumisesta ja kohonnut riski kaoottisesta sopimuksettomasta Ison-Britannian EU-erosta. Vuoden alkupuoliskolla USA:n korkokäyrä kääntyi yhä selvemmin laskevaksi pitkien korkojen tippuessa. Pitkien ja lyhyiden korkojen erotuksen (10v-12kk) painuminen negatiiviseksi loppukesästä lisäsi taantumapelkoja, sillä se on historiallisesti ollut yksi varmimmista lähestyvän taantuman merkeistä. Euroalueella korot laskivat historiallisesti poikkeuksellisen mataliksi ja Saksan 10v korko käväisi syyskuun alussa -0,75 %:ssa.

Talouteen liittyvien huolien kohotessa keskeiset keskuspankit näyttivät kuitenkin pikaisesti valmiutensa karauttaa paikalle ratsuväen tavoin ja pelastaa tilanteen yhdennellätoista hetkellä. USA:n keskuspankin 180 asteen käännös kiristävästä rahapolitiikasta elvyttävään heti vuoden 2019 alussa ja Euroopan keskuspankin päätös käynnistää määrällinen elvytys, rauhoittivat markkinoita ja tukivat osakkeiden hintoja. Tämän ohella historiallisesti poikkeuksellisen vaatimattomaksi muuttunut tuottopotentiaali koroissa oli omiaan ajamaan rahaa osakkeisiin. Suhteessa korkomarkkinaan osakkeiden tuottopotentiaali on säilynyt erittäin hyvänä. Vuotta 2019 määritti myös se, etteivät synkimmät ennusteet talouskehityksestä ja yritysten tuloskasvusta toteutuneet, vaan todellisuus osoittautui pahimpia pelkoja huomattavasti paremmaksi. Näiden tekijöiden saattelemana osakekurssit kohosivat ja vuodesta 2019 kehkeytyi yksi vuosikymmenen parhaista osakemarkkinavuosista.

Lataa PDF