Kauppasota kiihtyy – ylimmältä taholta kerrotaan tapahtumista muunneltua totuutta | Front

Kauppasota kiihtyy – ylimmältä taholta kerrotaan tapahtumista muunneltua totuutta

03.09.2019

Puolitoista vuotta jatkunut USA:n ja Kiinan välinen kauppasota on pitkään jatkuneen suvantovaiheen jälkeen ottanut elokuun alusta lähtien reippaasti lisää kierroksia. Kauppasopimuksesta on neuvoteltu viimeisen vuoden aikana lähes tauotta ja välillä ilmassa on ollut lupaavia merkkejä, mutta tästä huolimatta kauppasota on vain kiihtynyt. Kuukausia kestäneen rauhallisemman jakson jälkeen kuukausi sitten päälle laitettiin uusi vaihde ja kaasua painettiin tuntuvasti lisää.

Vuoden 2018 marras-joulukuun vaihteessa Buenos Airesin G20-kokouksessa julistettu kolmen kuukauden mittainen välirauha, jonka aikana oli määrä neuvotella kauppasopimus maiden välille, päätyi umpikujaan. Tästä suivaantuneena USA korotti toukokuussa USD 200 miljardin arvoiseen Kiina-tuontiin kohdistuvien tullitariffien tasoa 10 %:sta 25 %:iin, johon Kiina vastasi nostamalla tulleja USD 60 miljardin USA-tuontiin. Tämän jälkeen elettiin rauhallisissa tunnelmissa yli kesän. Osapuolet tapasivat ja pitivät yhteyttä toisiinsa useampaan otteeseen. Kesäkuun lopulla järjestyi myös neuvottelu päämiesten tasolla presidenttien Trump ja Jinping tavatessa G20-kokouksessa Osakassa.

Tyyni jakso loppui heinäkuun kahden viimeisen päivän aikana Shanghaissa käytyihin kauppasopimusneuvotteluihin. Kokouksen päättyessä tuloksettomana presidentti Trump ilmoitti välittömästi elokuun ensimmäinen päivä langettavansa uusia tullisanktioita Kiinasta tuotaville hyödykkeille. Trumpin mukaan USA aikoi kohdistaa 1.9. alkaen 10 %:n tullin USD 300 mrd dollarin arvoiseen Kiina-tuontiin, johon ei toistaiseksi ole kohdistunut tullimaksuja. Osakemarkkinoilla tämä yllättävä veto aiheutti korjausliikkeen alaspäin. Tästä eteenpäin koko elokuu kuluikin osakemarkkinoilla jojo-liikkeessä, jota ohjasi yksittäiset kauppasotaan liittyvät Trumpin sanomiset tai presidentin hallinnon muiden edustajien antamat lausunnot. Kronologisessa järjestyksessä keskeiset tapahtumat olivat seuraavat:

  • 1.8. presidentti Trump ilmoittaa uusista Kiinan kohdistuvista tullisanktioista. Osakemarkkinat alas.
  • 13.8. Trump ilmoittaa, että matkapuhelinten, kannettavien tietokoneiden ja tiettyjen kulutushyödykkeiden osalta, jotka vastaavat karkeasti ottaen noin puolta USD 300 miljardin tulliuhan kohteena olleesta Kiina-tuonnista, 10 %:n tullimaksun voimaantuloa viivästytetään joulukuun puoleen väliin saakka. Osakemarkkinat ylös.
  • 14.8. USA:n kauppaministeri Wilbur Ross toteaa, että Kiinan kanssa ei ole sovittu jatkoneuvotteluja kauppasopimuksen tiimoilta ja ulkomaankaupan neuvonantaja Peter Navarro ilmoittaa, ettei USA tee kompromisseja tai myönnytyksiä Kiinalle kauppakiistassa. Osakemarkkinat alas.
  • 16.8. Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlow kertoo, että USA:n ja Kiinan välillä on käyty puhelinkeskusteluja, joissa on saatu ”positiivisia tuloksia”. Presidentti Trump vahvistaa tämän viestin. Osakemarkkinat ylös.
  • 23.8. Kiina ilmoittaa vastatoimista USA:n asettamille uusille tulleille. Kiinan tulleista osa astuu voimaan syyskuun alussa ja osa joulukuun puolessa välissä. Tullit kohdistuvat USD 75 miljardin arvoiseen tuontiin USA:sta ja ovat suuruudeltaan joko 5 % tai 10 %. Lisäksi Kiina asettaa 25 %:n tuontitullin USA:sta tuotaville autoille 15.12. alkaen. Osakemarkkinat alas.
  • 23.8. presidentti Trump ilmoittaa uusista tulleista Kiinalle ja Moittii Kiinaa, ettei sen olisi pitänyt vastata USA:n uusiin tullipakotteisiin. USD 250 miljardin arvoiseen Kiina-tuontiin tällä hetkellä kohdistuvat USA:n tullit nousevat lokakuun alussa 25 %:sta 30 %:iin. Lisäksi syyskuun alussa ja joulukuun puolessa välissä voimaan tulevat uudet tullit USD 300 miljardin arvoiselle tuonnille nousevat 10 %:sta 15 %:iin. Osakemarkkinalasku kiihtyy.
  • 26.8. presidentti Trump kertoo käyneensä tunnelmaltaan positiivisen puhelinkeskustelun Kiinan kanssa kauppasodan tiimoilta. Toivo kauppasopimuksesta herää jälleen ja osakemarkkinoilla vallitsee positiivinen vire koko elokuun viimeisen viikon. Osakemarkkina näin ollen ylös ja tämä huolimatta Kiinan muutamaa päivää myöhemmin antamasta lausunnosta, ettei tällaista puhelua ole edes ollut. Valehteleeko siis ”joku”?

 

Jos ei nyt syytetä ketään aivan suoraan valehtelusta niin ainakin tämä ”joku” kertoo tapahtumista muunneltua totuutta. Ja sikäli kun asiain tila on näin, niin herättää se ainakin kaksi kysymystä:
1) Missä määrin USA:n istuvan presidentin sanomisiin voidaan luottaa ja pitääkö faktat tarkistaa jatkossa aina kiinalaisilta? ja
2) Osakemarkkinat ovat tähän saakka sietäneet jopa yllättävän hyvin USA:n presidentin epäjohdonmukaista ja tempoilevaa toimintaa, mutta voiko markkinoiden olettaa kestävän muunnellun totuuden tuomaa hämmennystä ja epävarmuutta?

Tällä hetkellä näyttää joka tapauksessa vahvasti siltä, että viime viikolla markkinoiden uskoa ja toivoa kauppakiistan ratkaisusta herätellyttä ja osakekurssien nousua tukenutta puhelua ei tapahtunut. Independent-lehden mukaan Valkoisen talon virkamiehet ovat myöntäneet, että presidentti Trump sepitti tarinan Biarritzin G7-kokouksen aikana käymästään puhelinkeskustelusta Kiinan kanssa. Tällaista puhelua ei ollut ja Trump keksi tarinan yksinkertaisesti ajaakseen osakemarkkinoita ylös. Uutiskanava CNN on myös vahvistanut, että kiinalaiset eivät ole tietoisia puhelinkeskusteluista ja Valkoisen talon virkailijoiden mukaan puhelu olisi keksitty tapahtuma tarkoituksena luoda optimismia markkinoille. Valkoisen talon lähteet epäilevät, että tämän ohella keksityn puhelun tarkoitus olisi rakentaa tukea presidentti Trumpin vuoden 2020 presidentinvaalikampanjalle.

USA-Kiina-kauppasodan kiihtyminen on tuonut uusia tummia pilviä maailmantalouden taivaalle. Globaali kasvu on muutoinkin hidastumassa ja kauppasodan eskaloituminen ei auta asiaa. Kauppasota lisää sijoittajien riskinkarttamista ja erityisesti tilanne, jossa osapuolten sanomisiin tapahtumista ei ole luottamista, aiheuttaa ylimääräistä epävarmuutta. Muunnellun totuuden julistaminen markkinoiden tukemiseksi ja/tai manipuloimiseksi tuskin kantaa pitkälle vaan voi kääntyä äkkiä itseään vastaan. Vielä olennaisempaa lienee kuitenkin se, että tällainen toiminta halventaa ja syö amerikkalaisen presidentti-instituution uskottavuutta.

 

USA:n S&P500-indeksin 3kk kehitys – elokuussa markkina oli jojo-liikkeessä ja polki lähes paikallaan

   Kauppasodan eskaloituminen vuoden 2018 maaliskuusta